Biografie

Voor veel muzikanten zijn hun ‘roots’ erg belangrijk en daardoor direct herkenbaar in de nummers die worden geschreven. De plek waar je vandaan komt, wat je op jonge leeftijd hebt meegemaakt, wie je heeft beïnvloed en hoe je bent gevormd. Voor Mercy John zijn z’n roots bijna allesbepalend en onmiskenbaar aanwezig in zijn songs. Hoe kan het dan dat artiesten als Tom Petty, Bruce Springsteen en Ryan Adams doorklinken in het werk van de Brabander?

Het zijn de vocalen (en prachtige tweede stemmen) die deze plaat boven het gemiddelde songwriters doen uitstijgen
— Volkskrant

Natuurlijk is Mercy John wel eens in Amerika geweest, Nashville bijvoorbeeld, waar het schrijven van songs net zo makkelijk gaat als thuis. Dat thuis ligt in een klein dorp in Brabant. “Misschien wel een goede voedingsbodem voor Nederlandse Americana”, zegt John, geboren op de dag dat Nederland in de vorige eeuw werd geteisterd door de zwaarste sneeuwstorm ooit, opgegroeid midden in het Brabantse niemandsland . “Ik keek heel mijn jeugd uit over de velden en speelde met kinderen uit de buurt altijd in de bossen. Ik ben beschermd opgevoed, ver van de grote wereld. Wel met veel tijd en ruimte om muziek te maken, op mijn twaalfde repeteerde ik al met mijn eerste band in een van de loodsen.”

De beschermde en afgelegen jeugd deed Mercy John dromen van een nog onbekende wereld en het avontuur. Op wat latere leeftijd ontdekt hij al reizend en zoekend naar dat avontuur dat juist thuis de plek is waar het hart ligt. En dat de wereld misschien wel erg groot en soms maar moeilijk te begrijpen is.

Op zijn nieuwe album ‘This Ain’t New York’ dat in Februari 2017 via Butler Records werd uitgebracht, beschrijft Mercy John zijn wereld, vol angst en geluk, liefde en verdriet. Mercy John nam het album in 2016 op met zijn vaste band onder leiding van producer Gabriël Peeters. Het eerste album, Five More Days & A Matter of Somewhere (uitgebracht onder de naam John Henry) kreeg lovende kritieken en werd door kenners binnen het genre bejubeld. Willem Jongeneelen (BN De stem, OOR) noemde het “Een dijk van een Americana plaat van eigen bodem”. Aansluitend op de release van het debuut speelde Mercy John zowat in heel Nederland en was hij te horen op Radio 1, Radio 2 en 3FM.
 

Reviews 'This Ain't New York'
***** Music Maker - 
"2017 begint goed met deze Americana van de bovenste plank
**** Volkskrant -  "
Er is veel aandacht besteed aan de studio-opnamen, dus janken de (steel)gitaren in een warme gloed en mag hier en daar een orgel zoemen. Maar het zijn de vocalen (en prachtige tweede stemmen) die deze plaat boven het gemiddelde songwriters doen uitstijgen
**** Lust For Life - "
Zelfs in het overbevolkte deel van de popmuziek weet hij zich te onderscheiden met een werkelijk geweldige stem, waarin hij alle emoties volkomen geloofwaardig weet te vertolken. Heerlijk album"
**** Maxazine - "This Ain't New York is mooi geschreven en gemusiceerd en een grote aanrader voor ieder die houdt van Americana"
**** PlatoMania - "
Het weidse landschap van Brabant en de natuur waar hij als kind opgroeide bleken een goede voedingsbodem voor deze nieuwe, prima plaat"